Kahvin ympäristövaikutukset

Tutkimus: Kahvin ilmastovaikutuksesta lähes 30 prosenttia syntyy juoman valmistuksen yhteydessä

Kahvituotannon hiilijalanjäljestä suurin osa muodostuu kahvipapujen viljelystä alkuperämaissa. Toiseksi suurin ilmastovaikutus syntyy kahvin valmistuksen yhteydessä.

Kahvin valmistus

Paulig-kahvien kuljetus, paahto ja pakkaus edustavat kukin kahvin elinkaaritarkastelussa vain muutamaa prosenttia. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) Pauligille tekemästä kahvin elinkaaren ilmasto- ja ympäristövaikutusselvityksestä. Paulig kouluttaa aktiivisesti kumppanuusohjelmiensa kautta viljelijöitä, myös kahvinystäville on tarjolla vinkkejä.

Luken tutkimustiimi tarkasteli erilaisia kahvin valmistustapoja ja niiden ilmastovaikutuksia osana Pauligin kahvin elinkaariselvitystä. Selvityksessä suomalaisten suosima suodatinkahvi mustana nautittuna oli ilmaston kannalta paras vaihtoehto.

Luken selvityksen mukaan kahvipapujen viljelemisellä on alkuperämaasta riippumatta isoin ilmastovaikutus. Papujen kuljetuksen, paahdon ja pakkauksen osuus jää elinkaaritarkastelussa reilusti alle 10 prosenttiin. Kahvin valmistaminen - keittäminen, kierrätys ja kupin peseminen – muodostaa lähes 30 prosentin osuuden kahvin ympäristövaikutuksista. Muun muassa valmistamisen eri vaiheissa syntyvä hävikki nostaa tätä osuutta.

Entä kuinka voimme vaikuttaa ympäristöystävällisyyteen kahvin valmistuksessa?

Jokaisella kupillisella on merkitystä

— Elinkaaritarkastelussa kahvin kuluttajan rooli nousi viljelemisen jälkeen yksittäiseksi merkittäväksi vaiheeksi. Kansainvälisten tutkimusten mukaan kahvinkeittimen käytön ja hävikin optimoimisella voi omalta osalta vähentää kahvin ilmastovaikutuksia. Jokaisella keitetyllä kupillisella ja pannun pohjalle jääneellä tilkalla on merkitystä, sillä tämä edustaa turhaan viljeltyä kahvia. Omassa keittiössä syntyvään ilmastovaikutukseen voi myös vaikuttaa sillä, että sammuttaa kahvinkeittimen heti, kun sitä ei enää tarvitse, sanoo Usva.

Ilmastoystävälliset kahvivinkit:

- Vältä hävikkiä: valmista kahvia vain sen verran kuin on juojia.

- Säästä sähkössä: jos valmistat kerralla enemmän kahvia, sammuta keitin ja kaada kahvi termoskannuun. Kahvi säilyy termarissa tuoreena puolisen tuntia.

- Kierrätä kahvinporot: kompostoi kahvipurut tai lajittele ne biojätteeseen - jos sinulla on omalla pihalla ruusupensas, voit viedä porot myös sen juurelle. Kahvinporoja voi myös käyttää ihon kuorintaan.

- Kahvikupin ja pannun peseminen: pese kahvikupit tiskikoneessa, suosi täysiä koneellisia. Kahvipannu on suositeltavaa pestä käsin Puly-puhdistusaineella.

- Kahvipaketista on moneksi: tyhjä kahvipakkaus ei ole jätettä, vaan Pauligin kaikki kahvipakkaukset voidaan lajitella muovinkeräykseen. Kahvilaminaatti on myös kestävää askartelumateriaalia ja siitä voi askarrella monenlaisia arjen käyttöesineitä kuten kauppakasseja, leipäkoreja, koruja, koriste-esineitä, liukureita ja pannunalustoja.