Kahvihifistelijä työympäristössä: Kahvi on Roni Rajamäelle työ ja harrastus

Helsingin Sanomatalon Fazer Food & Co:n barista Roni Rajamäki haluaa jakaa kahvi-intoaan muillekin.

Vaikka sipoolainen Roni Rajamäki on täyspäiväinen barista, hän käy vapaa-ajallaan jatkuvasti uusissa kahviloissa. Hän on kalibroinut kahvilakokemuksensa: kun tilaa aina saman kahvijuoman, on helpompi arvioida kahvin onnistumista. Mutta toisaalta kahvilakokemus on Rajamäelle muutakin kuin kuppi kuumaa.

“Minulle kahvihetki on nautinto kaikille aisteille. Pienillä yksityiskohdilla on merkitystä, kuten sillä, millainen musiikki kahvilassa soi. Arvostan esimerkiksi paikkoja, joissa ei saa take away -mukeja ollenkaan.”

Roni Rajamäki valitsee laadun määrän sijaan

Ympäristöarvot ovat Rajamäelle tärkeitä, eikä ihme, sillä etenevä ilmastonmuutos vaikuttaa myös hänen työkaluunsa: kahvin hinta tulee nousemaan, ja riskinä on, että arabica-pavun kasvattaminen vaikeutuu radikaalisti, joten ilmastonmuutosta on hillittävä – ja kahvinkulutusta vähennettävä.

Hän uskoo, että kehityksen edetessä suomalaisetkin alkavat priorisoida laatua määrän sijaan. Rajamäki näkee jo nyt mielellään vaivaa juoman eteen. Vaelluksillakin hän uuttaa kahvinsa vastajauhetusta kahvista nokipannussa.

“Koska itse arvostan kahvihetkeä valtavasti, haluan luoda hienoja hetkiä asiakkaillekin”, Rajamäki kertoo. Itse hän tarjoilee kahvia Fazer Foodsin lounasravintolassa, Sanoma-konsernin työntekijöille ja muille Sanomatalossa työskenteleville. Tarjotakseen asiakkailleen parasta mahdollista, Rajamäki on kouluttautunut muun muassa Paulig Barista -instituutin kursseilla, ja hänellä on suoritettuna kaksi kolmesta SCAn Barista Skills –kokonaisuudesta.

Häpeästä hifistelijäksi

Näin intohimoinen hän ei ole kuitenkaan aina ollut. Oli aika, jolloin hän ei juonut kahvia ollenkaan. Sitten lahjaksi tuli pussillinen maustettua, suklaa-vanilja-kahvia. Sitä seurasi vaihe, jolloin kahvi meni alas maidolla ja valtavalla määrällä sokeria.

“Join kahvia niin makeana, että hävetti antaa siitä kellekään edes maistiaisia”, Rajamäki nauraa, “Nyt juon kahvin kauramaidolla tai mustana, mutta en ainakaan makeutettuna.”

Fazer Foods kehittää baristojaan

Kahvissa Rajamäkeä kiehtoo tuotteen rajattomat mahdollisuudet. Se, että aina löytyy uusia tapoja valmistaa juomaa. Myös hänen työnantajansa Fazer Foods on nähnyt Rajamäen innon luoda.

“Minä olen meidän työporukan kahvihifistelijä, ja olen saanut ravintolapäällikkö Tuija Lundellilta vapaat kädet kahvin suhteen. Listallamme oleva kahvismoothie on minun kehittelemäni”, Rajamäki kertoo.

Juuri kehittymään kannustava ilmapiiri on iso syy siihen, miksi Rajamäki viihtyy Fazer Foodsin leivissä. Ammattitaidon kehittämisen puolesta Rajamäellä on kuitenkin selkeät tavoitteet: “Haluaisin päästä SCAn kursseissa vielä pidemmälle, ja kun saan Barista Skills –kokonaisuuden Professional-kurssisuorituksen, haluaisin opiskella kouluttajaksi ja päästä jakamaan omaa innostustani muillekin”, Rajamäki visioi.


Kylmäuutettu kahvismoothie

  • n.2,5 dl kauramaitoa
  • n,2,5 dl kylmäuutettua kahvia 
  • n. 1dl proteiinijauhetta (itse käytän suklaanmakuista herneproteiinijauhetta, missä on ihan kunnon raaka-kaakaota eikä mitään ylimääräisiä lisä-aineita)
  • ½ - 1 kokonainen banaani
  • jäitä (jäät voi jättää pois jos käyttää jäädytettyä banaania)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

 

Teksti: Selja Tiilikainen