5 tärkeää huomiota espressolaitteen ostajalle

Muistilista espressolaitteen ostajalle

1. Koolla on väliä

Tärkein espressolaitteen volyymiin vaikuttava tekijä on sen gruppojen määrä, ja tätä kautta laitteen koko. Yhteen gruppoon mahtuu yksi kahva jolla voit valmistaa enintään kaksi espressoa samanaikaisesti. Koska espressot valmistetaan aina tilauksesta eikä niitä voi säilyttää, ei laitteen tuntikapasiteetin laskeminen ole erityisen mielekästä eikä tarkoituksenmukaista. Kysyntä voi vaihdella tunnin sisällä huomattavasti, riippuen siitä mitä sinä haluat myydä. Espressolaitteen koon valintaa kannattaakin miettiä strategisena ratkaisuna:

a)      panostanko konseptissani espressojen myyntiin, jolloin minun kannattaa varautua (ja jolloin pyrin) suuriin myyntipiikkeihin vai

b)     ovatko espressot konseptissani vain palvelutuotteen asemassa?

Nuova Simonelli espressolaite

Mikäli vastaus on b, laitteen hankinta on helppo nähdä vai kuluna joka kuuluu minimoida. Koska laitteen koko vaikuttaa laitteen hintaan, on houkuttelevaa päätyä yksi-gruppoiseen, mahdollisimman pieneen laitteeseen. Tällöin on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että yhdellä grupolla toiminta on usein hidasta (pelkkä kahden tuplaespresson tilaus aiheuttaa jonon), ja tämä aika voi olla pahimmillaan pois muusta myynnistä.

Jos taas vastauksesi on a, laitteen hankinta on investointi tuotantoon; ansainnan väline. Tällöin mitä nopeammin valmistat tuotteita, sitä suurempi myynti ja sitä nopeammin investointi maksaa itsensä takaisin. Tällöin laitteessasi on oltava vähintään kaksi gruppoa. Mikäli keskityt voimakkaasti kahvin myyntiin, tilaukset tulevat ryhmissä (esim. a la carte) tai nopeus on muuten tärkeää, suosittelemme kolmen grupon laitetta. Mikäli haluat apua oikean laitteen valinnassa, kannattaa kääntyä edustajasi puoleen.

Mieti:

  • Monta gruppoa haluan laitteeseeni?
  • Hankinko espressolaitteiston koska ”on pakko” vai koska haluan ansaita sillä?

2. Laitteen ulkonäkö ja ominaisuudet

Paulig toimittaa Nuova Simonellin espressolaitteita kolmessa värissä; musta, valkoinen ja punainen. Värimaailman lisäksi laitteen suunnittelu vaikuttaa moneen käytännön asiaan ja käyttäjän arkeen. Mieti, haluatko laitteen korkeilla vai matalilla grupoilla? Korkeat grupot mahdollistavat korkeiden lasien käytön suoraan grupon alla, kun taas matalat grupot estävät roiskeita pieniin astioihin uutettaessa. Haluatko vaahdottimet manuaalisina vai Easy Cream –tekniikalla? Easy Cream –automaattivaahdotin on varustettu lämpötila-anturilla sekä vaahdottamiseen tarvittavan pyörteen tekevällä suuttimella, ja tekee nykypäivänä jo varsin hyvää jälkeä pelkällä napin painalluksella.

Mikäli päädyt perinteiseen vaahdottimeen, on se mahdollista pinnoittaa Cool Touch –pinnoitteella palovammoilta välttymiseksi. Voit myös tehdä kompromissin ja ottaa toiselle puolelle automaattivaahdottimen ja toiselle puolelle manuaalisen! Työergonomiaan vaikuttavat seikat on jo mietitty valmiiksi: laitteet ovat matalia ja peilit gruppojen takana säästävät käyttäjän selkää. Laitteiden boilerit ovat nykyisin erittäin tehokkaasti eristetty. Tämä on hyvä asia energiatehokkuuden kannalta, mutta koska lämpöä ei enää säteile laitteen päälle entiseen malliin erillinen kuppilämmitin on lähes pakollinen, ettet päädy tarjoamaan asiakkaalle haaleaa espressoa. Kyseinen lisäosa on saatavissa kaikkiin kahden tai useamman grupon laitteisiin.

Mieti:

  • Minkä värisen laitteen ja myllyn haluan?
  • Haluanko laitteeseen korkeat vai matalat grupot?
  • Haluanko automaattiset vai manuaaliset maidonvaahdottimet?
  • Haluanko kuumenemattomat vaahdottimet?
  • Haluanko kuppilämmittimen?

 

3.      Tarvikkeet ja puhdistusaineet

Moni ravintola tai kahvila on avaamispäivänä havahtunut siihen todellisuuteen, että vaikka kallis espressolaite ja -mylly loistavat uutuuttaan takatiskillä, yksikään espresso tai cappuccino ei tee kauppaansa koska ei ole muistettu tilata baristatarvikkeita. Nämä tarvikkeet eivät vain mahdollista tuotteiden valmistusta, vaan myös pidentävät laitteen käyttöikää ja nopeuttavat työntekoa. Välttämättömät tarvikkeet ovat tampperi ja vaahdotuskannu. Molempia kannattaa hankkia useampi, sillä ilman niitä laite on käytännössä tarpeeton. Vaahdotuskannujen koko vaikuttaa myös suoraan maitohävikkisi määrään, ja pienemmillä on usein helpompi työskennellä. Oli takatiskisi liukas tai ei, tamppausmatto helpottaa tamppaamista ja knock box nopeuttaa työskentelyä kun käytetyt kahvit saa nopeasti pois kahvasta ilman kumartelua. Kätevin tapa sijoittaa knock box on suoraan espressomyllyn alle. Boxeja on valikoimassamme eri leveyksillä.

Kukaan ei söisi pihviä parilalta, jota ei ole puhdistettu käytön jälkeen viikkoon. Sama ajatus pätee kahvilaitteisiin. Mitä tunnollisemmin laitteita puhdistetaan, sitä paremmalta kahvi maistuu ja sitä pidempi käyttöikä laitteelle muodostuu. Kaikkien osien kunnon ylläpitämiseksi kannattaa käyttää vain käyttöön tarkoitettuja puhdistusaineita. Puly–puhdistusjauhe on monikäyttöinen, ja sillä puhdistaa espressolaitteiden lisäksi muut kahvirasvaa keräävät laitteet. Wipz–liinat ovat paras ja nopein ratkaisu laitteiden ulkoiseen puhdistukseen ja Grindz –tabletteja käytetään kahvimyllyjen terien puhdistukseen. Päivittäiset puhdistustoimenpiteet kannattaa ottaa osaksi sulkemisrutiineja heti alusta.

Mieti:

  • Onko minulla tampperi, vaahdotuskannuja, tamppausmatto, knock box ja puhdistusaineet valmiina kun laite saapuu?

 

4.      Rahoitus ja huolto

Espressolaite tarvikkeineen on usein mittava investointi. Varaudu maksamaan hankinnasta ainakin nelinumeroinen summa. Paulig tarjoaa rahoitusyhteistyökumppaniensa avulla mahdollisuuden myös laitteiden leasing-vuokraukseen. Tämä on loistava vaihtoehto esimerkiksi perustettaville yrityksille jakaa aloitusinvestointien taakka useammalle vuodelle. Tarjoamme leasing-kauden kestoksi pääsääntöisesti 36, 48 tai 60 kk. Mitä pidempi vuokra-aika, sitä pienempi kuukausierä ja sitä suurempi kokonaiskustannus. Kuukausierää voi myös pienentää käsirahalla laitteita hankkiessa. Tarjoamme myös asiakkaillemme mahdollisuuden lunastaa laitteet omakseen leasing-kauden päätyttyä. Toisaalta asiaa voi myös lähestyä niin, että leasing-sopimus mahdollistaa laitteiden uusimisen kolmen, neljän tai viiden vuoden välein!

Suosittelemme aina uusille laitteille palvelusopimusta. Palvelusopimus on aina laitekohtainen ja pitää sisällään laitteen huoltoon liittyvät vuosihuolto-, työ-, varaosa- ja matkakustannukset (mikäli laite sijaitsee 50 km säteellä lähimmästä Pauligin huoltopisteestä). Palvelusopimus on ehdottomasti paras tapa suojautua yllättäviltä kustannuksilta ja muuttaa laitteen vuosihuollon kustannus kuukausittaiseksi, kiinteäksi kuluksi. Esimerkkinä 2-gruppoisen Nuova Simonelli Appia II – espressolaitteen vuosihuolto maksaa yli 700 €, kun taas palvelusopimus on 58 € kuukaudessa eli vuosikustannus on lähes sama, mutta palvelusopimus kattaa kaikki muutkin vuoden aikana muodostuvat mahdolliset kulut.

Mieti:

  • Haluanko laitteet omaksi vai leasaanko ne?
  • Mikä on laitteiden lopullinen kohtalo? Lunastanko ne lopulta omaksi vai vaihdanko laitteiston uuteen aina muutaman vuoden välein?

 

5.      Mylly

Paraskin espressolaite on tasan niin hyvä kuin mylly jonka kanssa sitä käytetään, ja sama toisinpäin. Toisin sanoen väärä myllyvalinta (liian pieni kapasiteetti, liian vähän säätövaraa) voi vesittää koko laitehankinnan. Oikean myllyn valintaan pätevät pitkälti samat kriteerit kuin laitteeseenkin. Liian pienen volyymin espressomylly tulee aiheuttamaan pitkässä juoksussa vain haittaa ja hidastamaan työtä, kun taas samalla yli-investointeja kannattaa välttää. Espressoa valmistettaessa hyvä nyrkkisääntö on, että myllyn, laitteen ja raaka-aineen on oltava samalla tasolla. Jos tingit jostain näistä, tingit kokonaisuudesta. Oikean myllyn valintaan vaikuttaa kapasiteetin tarve sekä kunnianhimo lopputuotteen suhteen. Oikean myllyn valinnassa kannattaa kääntyä oman edustajasi puoleen.